Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο και τη μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη. Οι δυτικές συνοικίες, το πιο υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής μόλυνσης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, λόγω και της γειτνίασης με τη ρυπογόνο βιομηχανική περιοχή.

Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, συνολικής έκτασης 689 στρεμμάτων, μπορεί να αποτελέσει για την περιοχή έναν πολύτιμο πνεύμονα ζωής, ένα χώρο διαφυγής από τον ασφυκτικό κλοιό του μπετόν και των αυτοκινήτων. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να κληροδοτήσουμε λίγο πράσινο στα παιδιά μας, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουν ανθρώπινα.

Η απόδοση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στους πολίτες, με έναν συνολικό σχεδιασμό για τη δημιουργία πάρκων και ανοικτών χώρων αναψυχής, αποτελεί λαϊκή απαίτηση.

Αυτός είναι ο υπέρτατος στόχος της Κίνησης Πολιτών για το στρατόπεδο Καρατάσιου, που γεννήθηκε από απλούς πολίτες της περιοχής.

Η Κίνηση Πολιτών για το στρατόπεδο Καρατάσιου έφερε προς συζήτηση το θέμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πολίχνης και αποφασίστηκε από το τελευταίο ομόφωνα και στις δύο ψηφοφορίες, να διεκδικηθεί για τους πολίτες του ως χώρος πρασίνου και αναψυχής. Προς εξυπηρέτηση του ανωτέρω σκοπού, συστάθηκε μέσω διεργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου, πενταμελής Διαπαραταξιακή Επιτροπή αποτελούμενη από επιφανή μέλη και των πέντε Δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πολίχνης, η οποία και με τη συμμετοχή της Κίνησης Πολιτών για το στρατόπεδο Καρατάσιου, συσκέπτεται, επεξεργάζεται και προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την εξ ολοκλήρου διεκδίκηση του στρατοπέδου Καρατάσιου.

Επιπλέον, κοινοποιήθηκε επιστολή με τη συνυπογραφή Δημάρχων, φορέων και Τοπικών Κομματικών Οργανώσεων προς όλους τους βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης και τις αρμόδιες Αρχές.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για την προώθηση του στόχου μας μέσω της ενημέρωσης των πολιτών.

 • 14/04/2008 Ημερίδα – Παρουσίαση ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ (Κλειστό Γυμναστήριο Σχολείων Καρατάσιου).
 • 05/06/2008 Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. 2.500 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Πολίχνης & Ευκαρπίας στέλνουν το μήνυμα. «Πράσινο στρατόπεδο για όλους τους πολίτες» Σε συνεργασία: Δήμος Πολίχνης - Δήμος Ευκαρπίας – Ράδιο Θεσσαλονίκη.
 • 14/11/2008 Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης. Ημερίδα «Στρατόπεδο Καρατάσιου Μητροπολιτικό Πάρκο». Σε συνεργασία με τον Δήμο Πολίχνης.
 • 07/12/2008 Δενδροφύτευση στο Καρατάσιου. Σε συνεργασία με Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης – Δήμος Πολίχνης.
 • 10/05/2009 Πεζοπορία από το στρατόπεδο Παύλου Μελά έως το στρατόπεδο Καρατάσιου. «Αγωνιζόμαστε για τα στρατόπεδα, για περισσότερο οξυγόνο, και ποιότητα ζωής». Σε συνεργασία με Δ. Πολίχνης – Δ. Σταυρούπολης – Ράδιο Θεσσαλονίκη – Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης.
 • 28/09/2009 Εκδήλωση στο Στρατόπεδο Καρατάσιου «Τραγουδάμε τα όνειρα μας – Διεκδικούμε το μέλλον μας». Σε συνεργασία Δ. Πολίχνης – Περιβαλλοντική ομάδα 2ου Γενικού Λυκείου Πολίχνης.
 • 08/02/2010 Πνευματικό κέντρο Δ. Πολίχνης. «Ημερίδα για το Στρατόπεδο Καρατάσιου». Σε συνεργασία με την Κίνηση πολιτών για τα στρατόπεδα Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 • 3,4,5/9/2010 "ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΡΑΤΑΣΟΥ". Έγιναν οιεκδηλώσεις με την στήριξη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτών, του συλλόγου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Ευκαρπίας, της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Λυκείου Πολίχνης, του Κ.Π.Ε. Ελευθερίου-Κορδελιού, του Δικτύου Κινήσεων Θεσ/νίκης, του Ράδιο Θεσ/νίκη, και του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ.
 • 06/09/2010 Ημερίδα “Περιβαλλοντικά ζητήματα του Δήμου Παύλου Μελά” στο πολιτιστικό κέντρο “ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ” στην Σταυρούπολη, σε συνεργασία με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ευκαρπίας..

Το Νοέμβριο του 2009 αποφασίστηκε από το Δήμο Πολίχνης η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου και το ζήτημα τέθηκε προς διαβούλευση ενώπιον δύο Δημοτικών Συμβουλίων παρουσία φορέων και πολιτών. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης κατατέθηκαν τρεις προτάσεις για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

 1. Η πρώτη για οικοπεδοποίηση του, και ανέγερση κτηρίων από Δημόσιες Υπηρεσίες.
 2. Η δεύτερη χαρακτήριζε το Καρατάσιου κοινόχρηστο πράσινο ως Μητροπολιτικό Πάρκο.
 3. Η τρίτη χαρακτήριζε το Καρατάσιου ως χώρο για Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια).

Η πρόταση που ψηφίστηκε ήταν η δεύτερη που αναφέρονταν στο Καρατάσιου ως Μητροπολιτικό Πάρκο. Στο επόμενο στάδιο της μελέτης θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις υλοποίησης του σχεδίου αυτού.

Η απόφαση αυτή πρέπει να διασφαλιστεί και να γνωστοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και πολίτες της Θεσσαλονίκης, για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα το όραμά μας.

Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ: ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ